okt
11

A kezdetek

| Szerző: LeAkarokFogyni | 1:07 pm

Tisztázzunk pár dolgot: Miért pont a futás? Miért nem a felülések fogyasztanak vagy a kerékpározás? Mi kell a futáshoz?

Azért kell futni és nem valami mást csinálni, mert dagadtak vagyunk. Puff- ezt eddig is tudtuk! Oké, mi a háj? Hát zsír. Mit csinálunk a zsírral? Elégetjük. Mi kell az égéshez? Oxigén - na ez az amiért semmi más nem jó, csak a futás. Futás és nem kocogás!!!!! Úgy fuss, hogy "kapkodnod" kelljen a levegőt! Ekkor ég el a zsír.
 

Ha most jársz itt először, akkor légy szíves kezd a legrégebbi cikkről, mivel a témák egymásra épülnek! Clickandgo!

 

Mehetsz konditerembe, emelgethetsz súlyokat, attól fogyni nem fogsz. Erősödni igen, lesznek nagyobb izmaid, ott ahol megmozgatod, de nem fogysz. Csinálhatsz felüléseket hasazópadon, gyönyörű hasizmod lesz, csak éppen senki nem fogja látni. Mert fölötte ott marad a háj és eltakarja. Bringázhatsz is, az sem használ semmit. Csak nézd meg, hogy milyen energiaigénye van egy kilométer futásnak és ugyanennyi bringázásnak! Töredéke. Pedig itt a lényeg az energia, amit beleraksz a mozgásba. Ha nem fáradsz el, akkor sz_rt sem ért az egész.
"Fuss, Forest, fuss!"

Ahhoz, hogy sikeresen le tudj fogyni, a következő megfogható és megfoghatatlan dolgokra lesz szükséged:

1.) Motiváció: ha ez nincs, akkor ne is vesztegesd tovább az időt, menj facebookozni. Szia!
Ha van, akkor már félig sikerült is lefogynod. Mi motiválhat? Egy szerelem, egy állásajánlat, a környezeted elvárása vagy csak mert szólt a doktor, hogy ez így -10 (20,30) év, Te meg szeretsz élni, ugye?

2.) Kell egy szobamérleg. Most rögtön állj rá és mérd le, hogy pontosan hány kiló vagy. Aztán fogj egy A4-es papírt, vagy egy kockás füzetet és írd fel: //dátum//: xxx kg

Aztán hetente ezt ismételd meg! Így nyomon tudod követni a saját munkádat, látod a sikereidet. Hetente három kilót kényelmesen, de akár 10 kilót is le lehet adni - igaz ezt már szenvedve. A lényeg, hogy vezess könyvelést.

3.) Sokan hivatkoznak arra, hogy nincs idejük. Erre én azt mondom: B+ . Van. Mennyi időre van szükséged? Heti három órára. Vagyis 3*1-re.

Az általam ajánlott edzésterv: Hétfő- Szerda-Péntek, de akár tologathatod is a napokat, az a lényeg, hogy mindig legyen köztük egy nap pihenő. Ha már nagyon menő leszel, akár minden nap is futhatsz, akár tíz kilómétereket is, de itt mi most nem maratont akarunk nyerni, csak lefogyni.

A fent említett egy óra a kezdetekben így néz ki: 15 perc: összeszeded magad, beöltözöl, lemész az utcára, térre, akárhová. 15 perc futás, 25 perc hazasétálsz, 5 perc "visszaalakulsz", felírod az időt és a távolságot, amit futottál a "könyvelésbe" (tudod, ahol a súlyodat is vezeted). Magyarul az első napokban elég csak keveset futni, úgysem fogod még bírni.

4.) Kell még egy szett szabadidőruha és egy pár kényelmes sportcipő.

0.) ... és egy ilyen blog, ami mindezt elmondja.

A Hogyan fussunk? már a következő bejegyzés témája lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://dagadtvagyok.blog.hu/api/trackback/id/tr344832648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jeanne green · http://greenolvas.blog.hu 2012.10.12. 09:42:44

Úgy érzem, kicsit elbagatellizálod a cipő-kérdést. Túlsúllyal indulóknál nem elég a "kényelmes sportcipő", az ízületek védelme miatt nagyon fontos a jó FUTÓcipő, már a kezdetektől.

LeAkarokFogyni · http://dagadtvagyok.blog.hu/ 2012.10.12. 13:12:38

@jeanne green: igazából arra gondoltam, hogy az olyan sportcipő, amit az illető már korábban is használt. Persze, sok múlik azon, hogy ki mennyire túlsúlyos és az is biztos, hogy egy igazi futócipő jobb, mint egy mezei sportcipő. Bár én bementem a sportboltba ("de katlan") és megvettem a legolcsóbb kommersz csukát, közel 100 kg voltam és nem volt vele bajom. Igaz, futópadon futottam, ami valamennyire ruganyos pl. az aszfalton futáshoz képest. Nemsokára újra kezdem a futást, immár a szabadban. Ha ez a cipő oda már nem lesz jó, akkor majd megosztom itt a blogon.
Nagyon köszönöm, hogy olvastál és írtál! Üdv:LAF

jeanne green · http://greenolvas.blog.hu 2012.10.12. 13:29:22

@LeAkarokFogyni:
rajtam is "csak" 23 kiló felesleg volt, a futást egy korábban használt edzőcipőben kezdtem, csonthártyagyulladás lett a vége. Ha nem lettem volna elég elszánt, valószínűleg akkor abba hagytam volna. Szerencsére segítettek, sikerült egy nekem megfelelő cipőt venni, azóta nincs gondom.
Láthatod, különbözőek vagyunk, ezért azon túl, hogy leírod a saját tapasztalataidat, ha valóban segíteni akarsz másoknak, érdemes felhívni a figyelmet ilyen dolgokra is.
Nekem szívügyem a futás, és örülök, hogy te is megpróbálod népszerűsíteni, de ez egyben felelősséggel is jár. :)

A további tapasztalataidra is kíváncsi leszek. Mi motivált abban, hogy pont ősszel kezdj el a szabadban futni a konditerem helyett?
süti beállítások módosítása